dimarts, 29 de maig del 2007

CONSTRUCCIÓ D'UN PAL DE PLUJA

Ja fa algunes setmanes que hem començat a fer uns pals de pluja en la classe de plàstica de 4rt B i 4rt A. Aquest ha estat el procés que hem seguit:

1. Vam demanar als alumnes que ens portaren tubs llargs de cartró, com els que s'utilitzen per enrotllar les teles. Calia que la llargaria fora d'1 m. més o menys, per tal que ens quedara un pal ben bonic, i sobretot que l'efecte sonor fora l'adient.



2.- El següent pas era aprofitar l'espiral que hi ha als tubs de cartró i repassar-la amb rotulador.



3.- Després vam assenyalar amb rotulador els punts on després foradariem per posar els furgadents. La distància entre els punts ha de ser d'uns 2 cm.



4.- Amb una barrineta o un punxó fem els forats per posar els furgadents ( compte amb fer els forats massa grans, ja que després els furgadents quedaran solts).





5. Després posem en cada forat un furgadent rodó. Vegeu com es queda per dins el circuit de furgadents, que després produirà el soroll quan posem la pasta que anirà xocant contra ells: és impressionant, eh?!





6.- Amb un tallaungles o unes tisores tallem el tros de furgadents que ens sobra. Ves amb compte de no fer-te mal. No et preocupes si penses que els furgadents van a caure , això ho solucionarem al següent pas.



7.- Fem una mescla de cola amb aigua i anem repassant cada forat amb un pinzell. Quan se seque la cola els furgadents quedaran ben aferrats al tub de cartró.



8.- Quan la cola ja s'ha assecat, anem pegant trossos anem pegant trossos de paper de cuina o paper del bany al voltant del pal amb la mateixa mescla de cola i aigua. Això ho fem per poder pintar millor el pal, i perque també li dona una textura més semblant a un tronc ( normalment de cactus, bambú, etc.) que és el material que s'utilitzava originariament.






Ací hi ha un alumne pegant amb cola el paper al tub: està concentrat, eh?



I ací estem tots a la classe de plàstica acabant de pegar el paper: quin rebombori, però ens està quedant molt bé ( també està la meua companya Alicia)





Fins amb el braç trencat hi ha qui construix el pal: això si que és entusiasme!



9.- Ara taparem un dels extrems dels tubs. Açò es pot fer de diferents formes. Nosaltres hem retallat amb cartolina el contorn del forat del tub







Després ho hem envoltat amb paper de cuina i ho hem aferrat amb cola per tal que no s'ens escape res.





10.- Després hem posat dins el tub tot allò que hem cregut que farà que el pal de pluja semble la pluja. Es tracta que busques i proves totes aquelles coses que aniran bé per a que sone més brillant, amb més cos, tinga un so més llarg, més agut,etc. això ho has de decidir tu provant açò i allò fins que t'agrade l'efecte sonor. Quan cregues que ja va bé pots tancar l'extrem del tub com havíem fet amb l'altre.





11.- Ara bé la part més artística. Es tracta de decorar el pal de pluja.Primer hem pintat tot el pal del mateix color per tal que no es veja el paper. Veuràs quina textura més agradable a la vista i al tacte!, pareix un tronc de veritat!










12.Ara el decorarem. Els hem mostrat uns quants pals de pluja com els que hi ha a la banda dreta d'aquesta pàgina, per tal que es prenguen idees. També us pot ajudar el fet que els pals de pluja perteneixen a la cultura xilena, així que podeu posar algun dibuix relacionat. Nosaltres els hem recomanat als xiquets que la decoració ha de ser senzilla: amb cercles, quadrats, etc. de diferents colors, dividint els tub en dos o més parts de diferents colors. etc. De






















12 comentaris:

Maria Àngels ha dit...

Gràcies per ajudar-me a saber com es construeix un pal de pluja

Manuel ha dit...

Per a això està el bloc, gràcies per participar al bloc.

ariadna ha dit...

jo he posta paper de regal

Eustaqui ha dit...

Aquest blog ha estimulat molt el meu coeficient intelectual de manera que he pogut realitzar sense cap entrebanc ni cap girabolta l'anomenat pal de pluja. És una activitat que venç l'avorriment d'una manera molt subjectiva, i t'ho passes d''allò més rebé. Fins d'aquí a cinquanta-set voltes de l'agulla grossa i vuit de la petita.

Rosa ha dit...

Hola, soy Rosa administradora de un blog de manualidades infantiles. Me gustaría poder contactar con vosotros para haceros una consulta.

Saludos,

Rosa
info@manualidadesinfantiles.org

Anònim ha dit...

teniu faltes d´ortografia pero a part de aixó ma anat moltbé el vostre blog.Gracies.

Anònim ha dit...

a mi me semblat molt be pero tambe hi han mases faltes d'ortografia pero crec que per una manualitat per nens petits estaria molt be

GRACIES

Anònim ha dit...

GRACIES PER LA VOSTRA COLABORACIO

Anònim ha dit...

GRASIAS PAR TOT TIUS. MEU AGUDAT MOL A FE PUSIBLA EL MEU SOMNI DE FE UN PAL DE PLUGA. GRASIAS DE ERITATA, DE TOTCOR. ADEU, Q DEEU US AJUDI, JAJA.

Gemma ha dit...

Hola Manuel, estic muntant una activitat per l'aula de música en anglès i volia utilitzar alguna de les fotos on no surten alumnes per explicar els passos de fer el pal de pluja. Em pots donar permís per utilitzar-les i presentar el projecte al curs AICLE que estic fent?? El meu mail és gemma.sabate@salesians.cat

Gràcies!

Gemma

Unknown ha dit...

Molt maco

Anònim ha dit...

Molt divertit i útil! Moltes gracies per compartir-ho!

(i per a tots aquells que es queixen de les faltes ortogràfiques, que es mirin el que han escrit ells mateixos perquè ells també ho han fet en el seu propi comentari)